Германски учени: Знаем само за 6% от всички заразени с коронавирус!

Според техни изчисления нерегистрираните с COVID 19 са десетки милиони
11 апр 2020 07:45, Петя Славова
58
Германски учени: Знаем само за 6% от всички заразени с коронавирус!
Снимка: БГНЕС

Диагностицирани са вероятно само около 6% от всички заразени с коронавирус, твърдят германски учени. Според техните изчисления, нерегистрираните заразени по цял свят са навярно десетки милиони, съобщава "Дойче Веле".

В световен мащаб са диагностицирани вероятно само около 6% от всички заразени с коронавирус, твърдят в свое изследване Кристиан Бомер и Себастиан Фолмер от университета в Гьотинген. Двамата стигат до това предположение на базата на обработената от тях информация за разпространението на епидемията в Германия. Според тях, заразените по цял свят вероятно вече са десетки милиони.

Невидимите

В редица държави тестовете за коронавирус закъсняха или пък има недостиг на самата субстанция за тестовете - и тъкмо това обяснява защо в страни като Италия и Испания смъртността е в пъти по-висока спрямо броя на установените случаи в Германия. Когато си обхванал само една минимална част от болните, в статистиката излиза, че смъртността е много висока.

Още по темата

Учените твърдят, че в Германия са диагностицирани над 15% от заразените с вируса, докато в Италия - само 3,5%, а в Испания - едва 1,7%. Още по-нисък е процентът на диагностицираните случаи в САЩ (1,6%) и във Великобритания (1,2%). За сравнение: в Южна Корея успяха да идентифицират почти половината заразени.

Предишни изследвания показаха, че смъртността от КОВИД-19 е около 1,38%, тоест - на 10 000 заразени умират 138. В Италия обаче смъртността беше близо 10 на сто. Тъкмо това показва, смятат учените от Гьотинген, че там е бил обхванат много по-малък процент от заболелите.
Журналистка със защитна маска

Никаква яснота за реалните мащаби на заразата

Всичко това означава, че правителствата трябва много да внимават с интрепретацията на числата, казва ръководителят на изследването Себастиан Фолмер. "Огромните разлики показват, че официалната статистика за броя на заразените не съдържа благонадеждна информация", твърди той.

Германският опит

Редица международни медии, сред които „Гардиън“ и „Ню Йорк Таймс“, също обръщат внимание на факта, че германската система успява да обхване и регистрира много по-голям процент от заболелите. „Ню Йорк Таймс“ посочва, че в Германия се провеждат много повече тестове за вируса, отколкото в други страни. И че редовно се правят тестове на целия медицински персонал, тъй като лекарите и сестрите могат неволно много бързо да разпространяват болестта. Успехите на Германия в борбата срещу болестта се дължат и на много доброто здравеопазване в страната, пишат двете издания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 50Лекари, адвокати и IT-пuшлемета блестят с познанията си за пълния член и особеностите на обектната позиция на съществителните от мъжки род в българския език.За тези, които не разбират от ирония, това беше иронично изказване.
51
1
 
4
 
! Отговори
В момента преди 4 години
Щатите са повиши коефициента на откриваемост до 7.2%. А нашият за съжаление е 0.3%. Ако вярваме на немската методика.
50
0
 
1
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 години
"Знаем само за 6%" , обаче от другата седмица всички на работа и румънците на полето.
49
4
 
4
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Мита за непобедимите американци се дължи на Холивуд. А мита за великите германци се дължи на DW.Пропаганден ***.
48
7
 
7
 
! Отговори
Щаба преди 4 години
Ние ги знаем всички - 600 човека са. Германските учени всяват дезинформация - за затвора са.
47
2
 
2
 
! Отговори
до 50 преди 4 години
Хаха - ползвало се от болниците. А на медиците, защо съм по-ниски заплатите от вашите, след като работата им е по-отговорна, обясни ми?И не се пише - ,, нямаш капацитетът" , а нямаш капацитетА - неграмотнико с неоправдано висока заплата, който пере откраднатите от бюджета пари на политиците.
46
1
 
3
 
! Отговори
До 48 преди 4 години
Масово тестване е като си покрил 1-10% от населението, а не като в Италия, където тестваха само такива със сериозна симптоматика. В Италия направиха и куп глупости - вкараха болни в старчески домове. А за труповете с камионите - така става като се умира по болници. Ако бяха починали хората по домовете си и санаториуми щеше да има същия брой умрели, но не в една сграда или пък по-малко починали...
45
2
 
6
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
Само да вметна, че този софтуер е предназначен за болници и те основно го използват. Ама това е друга тема, на ***, като тебе, няма какво да им се обяснява. Нямаш капацитетът.
44
8
 
1
 
! Отговори
do 49 преди 4 години
Да софтуера ще разреши всички проблеми на човечеството. Хаха - наври си го тоя софтуер, там дето слънце не огрява. Егати безполезната твар сте айтитата. Ще ми борят вирус със софтуер, а медицити кучета ги яли с мизерните заплати
43
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези изследвания ви ги казах много отдавна. Преди 1.5-2 месеца още написах, че правим софтуер, който въз основа на над 150 параметъра смята как се разпространява вирусът и колко са заразените. До момента сме го продали на много клиенти и го надграждаме. Абе, милиони направихме накратко. Още тогава казах, че реално ще разберем за около 5-25% от болните и откъде ще пламне заразата- гастарбайтери. Така и стана. Да не казвам какво друго смята, че е доста безпогрешен и е стряскащо.
42
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Нали уж Германия я даваха за пример, че тестват масово?
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано са прави и много повече хора са го изкарали без да са разбрали и да е ниска смъртността. С тази заразност от 3,би трябвало ако мине веднъж да няма други вълни, ще покажат страните без рестрикции и карантина като Швеция. Но в момента усилията са да се спасяват животи и да няма струпване на болни в реанимациите. Без ваксина и лекарства единственото е социална дистанция и изолация на най-застрашените
40
5
 
16
 
! Отговори
Гост преди 4 години
До" Точно така" : Предполагам, че не си експерт, нито лекар, нито политик. Точно затова има хора на власт ,които да вземат тези решения. Това че ти не виждаш опасност, не значи нищо. Но като чуеш думата Пандемия, би следвало да помислиш. И без ограничения в България, икономиката така или иначе щеше да пострада( глобален свят). Въпроса е каква " цена" сме склонни да платим. Светът избра живота, ти избери каквото искаш. Лек ден.
39
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този вирус излезе по-голям фейк от кацането на луната.
38
10
 
16
 
! Отговори
Точно така преди 4 години
До анонименНе споря и не се заяждам. Просто казвам, че при коронавируса не си рискуваш повече здравето, отколкото всяка зима когато пада смогът над София(даже може би тогава е по-голям). Риск винаги има, само че тогава нямаше извънредни мерки, а се жертваше здравето в името на парите. Някак лицемерно е. Айде жив и здрав
37
2
 
7
 
! Отговори
Извадка преди 4 години
Извадката на колегите определено е таргетирана, а резултатите са неправомерно екстраполирани върху хетероморфно цяло. Казвам колеги, защото ас. Бомер и проф. Фолмер не са статистици, а регионални икономисти с фокус публично здраве и Индия.
36
4
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Защо ми слагате минуси? Реално много статистики потвърждават огромен брой заразени и като се приравни на починалите, излиза 0.1-0.2% смъртност! Вижте по-малко държави тип Малта, Люксембург, Исландия. Там са тествани вече 5-10% от населението и картинката е по-ясна. Според мен просто в Италия и Испания е имало над 1-2млн заразени общо, в САШ в момента може да има е 2-3млн. У нас вероятно са 3-4000.
35
9
 
12
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Цял свят говори едно. Само наш *** най- умен. Сигурно всички държави ,които сложиха карантина се управляват от ***. Може би трябва да изберем само " знаещи" и "разбиращи"от всичко ( от вируси до акапела). С две думи...Слави Трифоновци и сие
34
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До точно такаНе ми се водят спорове с хора като теб. Ще ти кажа, че паникьори не сме хората дето считаме вируса за опасен и държим да има мерки, а паникьори са хора, които ги е страх от бедност, щото се набълбукал с кредити над възможностите си и няма 2 лева спестени. Преживял съм 1996 и 1997 и бедност и икономическа криза не ме плаши, но заради пари да си рискувам здравето и това на близките ми е глупост.
33
6
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Ако това в някаква степен е вярно, то означава, че имат над 1млн заразени! Т.е. смъртността е под 0.3%! Отделно означава, че излоацията вече не е толкова важна, болниците са подготвени, самия вирус отслабва, пика се отложи. Трябва да се мисли в посока поетапно рестартиране, със съответните предпазни мерки. А у нас май се готвим за изолация до края на май месец...